2024. június 03.

2026-ban Budapest ad otthont az első atlétikai világdöntőnek

2026-ban Budapest ad otthont az első atlétikai világdöntőnek

Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára és Lord Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke hétfőn személyes egyeztetést követően állapodtak meg arról, hogy 2026-ban Budapest rendezheti meg az első World Athletics Ultimate Championships elnevezésű atlétikai világdöntőt. A világ legjobb atlétáit felvonultató sporteseménynek a Nemzeti Atlétikai Központ ad majd otthont.

Dr. Schmidt Ádám a Sportért Felelős Államtitkárságon fogadta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetőit – Lord Sebastian Coe elnököt, Jon Ridgeon vezérigazgatót és Jamie Fox kommunikációs igazgatót –, ahol a felek a 2026-ban induló új atlétikai világdöntőről tárgyaltak, amelynek első alkalommal Budapest ad majd otthont.  

„Hatalmas büszkeség és nagy sportdiplomáciai siker, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség úgy gondolta, Budapest méltó otthona lehet az első világdöntőnek. A 2023-as atlétikai világbajnokág után – amelyről Sebastian Coe azt mondta, ez volt minden idők legjobbja – a magyar sportirányítás egyeztetéseket kezdett a nemzetközi szövetséggel arról, hogy hazánk miként maradhatna az atlétika vérkeringésében. A tárgyalásokba bevontuk a Magyar Atlétikai Szövetséget és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséget, Magyarország Kormánya pedig úgy ítélte meg, támogatni tudja, hogy Budapest legyen az első házigazdája az új versenysorozatnak. A célunk az, hogy a világbajnoksághoz hasonlóan ez az új esemény is hosszú távú pozitív hatással legyen a magyar sportéletre” – emelte ki dr. Schmidt Ádám.

A World Athletics Ultimate Championships egy vadonatúj, kétévente megrendezendő nemzetközi atlétikai világdöntő, amelyre mindig az atlétikai világbajnokságok közötti években kerül majd sor. A sportolók az ultimate világbajnoki címért versenyeznek majd három napon keresztül a kiválasztott versenyszámokban. 

„A világdöntő akcióban és izgalmakban gazdag lesz, ezzel új mércét állítva fel az atlétikaversenyek terén. A sportág legnagyobb sztárjait felvonultató világméretű sportesemény kihagyhatatlan élményeket ígér, 2026-tól pedig azt is elmondhatjuk majd, hogy az atlétika minden évben egy jelentős világversennyel örvendezteti meg a rajongókat” – fogalmazott Lord Sebastian Coe. – „A világdöntő kapcsán egy olyan rendező várost kerestünk, amely világszínvonalú partnere lehet ennek az izgalmas, új kezdeményezésnek, és a sportágat magával ragadó módon mutatja be a világ minden tájáról érkező szurkolóknak. Budapest egyszer már bizonyította, hogy képes erre, ezért nagy öröm számunkra, hogy a magyar fővárosból indul útjára a versenysorozat” – tette hozzá az elnök.

A világdöntő rendezési jogának elnyerésével kapcsolatban dr. Falvai Mátyás, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség vezérigazgatója úgy fogalmazott: „Budapest a 2023-as atlétikai világbajnoksággal nemcsak azt bizonyította, hogy minden tekintetben felkészült világra szóló sportesemények fogadására, hanem azt is, hogy a magyar szurkolók egyedülálló légkört tudnak teremteni az atlétikai versenyeken. A Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség feladata az, hogy a világdöntő egyik szervezőjeként minden szükséges feltételt biztosítson a sporttörténelmi jelentőségű eredmények megszületéséhez és a maradandó élmények megszerzéséhez.”

A megmérettetésen a világranglista élvonalába tartozó sportolók fognak versenyezni saját nemzeti csapatukat képviselve. A verseny különlegessége, hogy nem lesz előfutam, csak elődöntőket és döntőket rendeznek majd, valamint ez lesz az atlétika történetének legmagasabb pénzdíjazású versenye, az összedíjazás 10 millió dollár. Az első atlétikai világdöntőt 2026. szeptember 11-13. között rendezik a budapesti Nemzeti Atlétikai Központban. A háromnapos verseny során a helyszínen minden este 15 ezren követhetik figyelemmel, hogyan küzdenek meg egymással az atlétika kiválóságai.