2024. május 31.

2027-ig Budapesten az EHF FINAL4 Women!

2027-ig Budapesten az EHF FINAL4 Women!

Pénteken az Európai Kézilabda Szövetség és az EHF Marketing, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. (NRÜ) közösen bejelentették, hogy 2027-ig biztosan Budapest a házigazdája a női Kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőnek. 

Budapest a kezdetek, azaz 2014 óta házigazdája az EHFFINAL4 Women-nek, az idei a tizedik négyes döntő a magyar fővárosban. 2014-2021 között a Papp László Budapest Sportaréna volt az esemény helyszíne, míg 2022 óta az MVM Dome-ban csapnak össze a legértékesebb európai klubtrófeáért a legjobb csapatok. 

Az új helyszínen már két alkalommal is nézőcsúcs született: a 2022-es Győri Audi ETO–Vipers Kristiansand döntőt 15.400 követték figyelemmel, női klubkézilabda találkozót korábban soha ennyien nem láttak a helyszínen, míg 2023-ban mindkét nap telt ház, 20.022 néző előtt játszottak a csapatok, ami abszolút világcsúcs a női kézilabda történetében. 

A 2014-es premier óta négy különböző csapat hódította el a trófeát: 2014-ben, majd 2017-19 között zsinórban háromszor a Győri Audi ETO, 2015-ben a montenegrói Buducnost, 2016-ban a román CSM Bucuresti, 2021-23 között pedig szintén három alkalommal a norvég Vipers Kristiansand. 

A 2024-es, tizedik FINAL4 június 1-jei szombati elődöntőiben 15 órától a dán Team Esbjerg a Győri Audi ETO KC-val, míg 18 órától a francia Metz Handball a német SG BBM Bietigheimmel mérkőzik a vasárnapi fináléba jutásért. 

– A 2027-ig tartó új közös megállapodás fontos lépés a női kézilabda továbbfejlesztése szempontjából – emelte ki Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség elnöke. – 2014 óta új magaslatra emeltük a sportágat és a női szakágat, olyan platformot és nyilvánosságot kapott, amelyet megérdemel. A további három év Budapesten és az MVM Dome-ban lehetőséget ad az EHF-nek és az EHF Marketingnek, valamint megbízható partnereinknek, a Magyar Kézilabda Szövetségnek és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek, hogy továbbfejlesszük és megerősítsük az esemény európai státuszát, olyan eseményt rendezzünk, amelyen mindenki szeretne ott lenni.  

– Az elmúlt tíz évben az EHF FINAL4 Women sikere három pillérre épült. Az esemény a kézilabda ünnepe több ezer rajongó számára, felejthetetlen pillanatokat örökít meg és teremt a játékosoknak, és végső soron értékes lehetőségeket biztosít a partnerek felé. 2014 óta szilárd alapot teremtünk a fenntartható sikerhez, amelyet most az MKSZ-szel és az NRÜ-vel együtt bővítünk és növelünk – mondta el David Szlezak, az EHF Marketing ügyvezető igazgatója. 

– Idén már a tizedik FINAL4-ra kerül sor Budapesten, és nagyon örülünk, hogy a jövőben is Magyarországon kerül sor a négyes döntőre a női Bajnokok Ligájában – hangsúlyoztaIlyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. – Az MKSZ már a kezdetekkor is szorgalmazta, hogy a férfiakhoz hasonlóan az első számú európai női klubkézilabda verseny végjátéka is egy semmi máshoz nem fogható eseményen kerüljön sorra, és elsőként pályázott a FINAL4 megrendezésére. Számos nagyszerű viadalt hagytunk már mögöttünk a Papp László Sportarénában, majd 2022. óta az MVM Dome-ban, az előttünk álló hétvégén is remek meccsekre számítok, mindenkit szeretettel várunk idén, és a mai bejelentésnek köszönhetően a következő esztendőkben is, itt, a magyar fővárosban. Az Európai Kézilabda Szövetséggel, az EHF Marketinggel, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel együtt, a magyar állam támogatásával elit színvonalon tudjuk megrendezni ezt az elit eseményt, és azért dolgozunk, hogy méltóak legyünk arra a bizalomra, amelyet partnereink és az európai kézilabdacsalád biztosít.

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hozzátette: – Újabb jelentős sportdiplomáciai siker, hogy az Európai Kézilabda Szövetség ismét bizalmat szavazott Magyarországnak és a jövőben is Budapesten köszönhetjük a kontinens legjobb női kézilabda klubcsapatait! Ezek az eredmények mind megerősítenek bennünket abban, hogy a sportirányítás részéről érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk a sportdiplomáciánk erősítésére. Reméljük, hogy ahogy az elmúlt években, úgy idén és a továbbiakban is mind a sportolók, mind pedig a FINAL4-ra kilátogató szurkolók elégedettek lesznek a szervezéssel és felejthetetlen élményekkel gazdagodnak majd nálunk. A magyar sportirányításban ugyancsak fontos célunk, hogy minden Magyarországon megrendezett nemzetközi sportesemény hosszú távon is pozitív hatással legyen a hazai sportéletre. Ezért is örülök, hogy a tavaly elindított Sportoló Nemzet Programunkban résztvevők idén kedvezményesen vásárolhattak jegyet az eseményre, hiszen így még többen élhetik át a helyszínen az egyedülálló hangulatot. Remélem, hogy a világklasszis sportolók teljesítményét látva sokan kapnak majd kedvet arra, hogy a sportoljanak!

– A FINAL4 a női kézilabda európai ünnepe, ezért is tartjuk hatalmas megtiszteltetésnek, hogy az EHF továbbra is biztos partnerként tekint Magyarországra a négyesdöntő megrendezésében. Budapest az elmúlt években bizonyította, hogy a kontinensen a női kézilabda fővárosának számít. Ebben nagy szerepe van a magyar szurkolóknak, akik szenvedélyes buzdításukkal minden hazai kézilabdacsarnokban egyedi hangulatot tudnak teremteni. De az EHF az együttműködés meghosszabbításával azt a szervezői munkát is elismerte, amely évek óta a legmagasabb szinten biztosítja az európai élvonalba tartozó klubok egymással való megmérkőzésének technikai és infrastrukturális feltételeit. A Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség elkötelezett abban, hogy tudása legjavát nyújtva vegyen részt az EHF négyes döntőjének professzionális lebonyolításában, és ezzel is hozzájáruljon ahhoz, hogy Budapest még sok évig egyet jelentsen a női FINAL4-ral –fűzte hozzá Falvai Mátyás, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A 2024-es FINAL4 csapatainak játékosai is kiemelték a budapesti helyszín különlegességét: 

Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri Audi ETO KC): – Zsinórban harmadszor léphetek pályára FINAL4-on, mindig libabőrös leszek, ha a helyszínre, Budapestre és a négyes döntőre gondolok, ez a csúcs számunkra! Van már egy ezüst- és egy bronzérmem, idén szeretnék aranyat szerezni!

Faluvégi Dorottya (2021-ben és 2023-ban bronzérmes, 2022-ben ezüstérmes lett a Győrrel a FINAL4-ban, idén a német Bietigheimmel jutott be a FINAL4-ba): – Budapesten születtem, életem több mint felét itt éltem le, az első dolog, ami eszembe jut a városról, az a Lánchíd, kézilabdázóként pedig a FINAL4. Fantasztikus dolog pályára lépni ezen a tornán, egészen elképesztő az atmoszféra, a szezon legizgalmasabb hétvégéje számomra mindig a négyes döntő, eredménytől függetlenül és a szó legpozitívabb értelmében az elejétől a végéig mindig nagyon izgalmas. Ezért is örülök, hogy továbbra is Budapest lesz a FINAL4 otthona! 

Henny Reistad (a 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is FINAL4-résztvevő dán Team Esbjerg játékosa, aki 2021-ben a norvég Vipers Kristiansanddal megnyerte a FINAL4-t és a torna legjobbjának is megválasztották; a Nemzetközi Kézilabda Szövetség választásán pedig 2023-ban ő lett a világ legjobb női kézilabdázója): – Budapest mindig is egy jelkép a női kézilabdázók számára, hiszen a sikert jelzi, azt, hogy bejutottunk a Bajnokok Ligája legjobb csapatai közé, amiért egész évben dolgozunk. Már Budapestre megérkezni is egy rituálé, ahogy a Margitszigetre begördül a buszunk, minden évben nagy élmény itt lenni, és a csarnok atmoszférája is fantasztikus!

Anne-Mette Hansen (Metz Handball, korábban a Győri Audi ETO-val vet részt FINAL4-ban, 2018-ban és 2019-ben BL-győztes): – Budapest szenzációs város, a Győr játékosaként gyakran jártam itt, és természetesen az MVM Dome-it is ismerem, fantasztikus helyszín, egy nagy öröm, hogy továbbra is Budapest az esemény házigazdája!


A 2024-es EHF FINAL4 Women programja:

Június 1., szombat, elődöntők: 

15:00 Team Esbjerg (dán)–Győri Audi ETO KC

18:00 Metz Handball (francia)–SG BBM Bietigheim (német)

Június 2., vasárnap:

15:00 bronzmérkőzés

18:00 döntő

Az eseményre jegyek még kaphatók a tickets.eurohandball.com oldalon.

Az EHF FINAL4 Women eddigi győztesei:

2014: Győri Audi ETO KC

2015: Buducnost Podgorica (montenegrói)

2016: CSM Bucuresti (román)

2017: Győri Audi ETO

2018: Győri Audi ETO

2019: Győri Audi ETO

2020: a koronavírus-járvány miatt nem került sor a FINAL4-ra

2021: Vipers Kristiansand (norvég)

2022: Vipers Kristiansand

2023: Vipers Kristiansand