2024. április 18.

Elindult a regisztráció a 2024-es budapesti Sakkolimpiára

Elindult a regisztráció a 2024-es budapesti Sakkolimpiára

A 45. Sakkolimpiát a sport egyik fellegvárában, Magyarországon, Budapesten rendezi meg a Nemzetközi Sakkszövetség, a Magyar Sakkszövetség és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség szeptember 10-23 között a BOK Csarnokban. Az eseményre hozzávetőlegesen 190 ország jelentkezését várják a szervezők.

A megmérettetésre április 18-tól július 10-ig regisztrálhatják csapataikat az országok szövetségei. A legutóbb az indiai Csennaiban megtartott Sakkolimpián 188 férfi, és 162 női csapatban összesen 937 férfi, és 800 női játékos indult. A nemek közti egyenlőség elősegítése érdekében a hazai és a nemzetközi szövetségek is arra törekednek, hogy növeljék a női csapatok számát.

A budapesti sakkolimpia Magyarország Kormánya támogatásával valósulhat meg. A rendezvény kapcsán dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elmondta:

„A sakk számtalan remek versenyzőt adott már hazánknak. Nagyon örülök, hogy ősszel vendégül láthatjuk a világ legjobb játékosait. A sportirányításban az a célunk, hogy a hazánkban rendezett nemzetközi sportesemények hosszú távon is pozitív hatással bírjanak a hazai sportéletre. Remélem, hogy a Sakkolimpiát övező érdeklődésből a magyar sakk is profitálni tud majd és sikerül még szélesebb közönséggel megismertetni ezt a különleges sportágat.”

A rendezvényen a mérkőzések mellett kulturális és oktatási programok, illetve gyermekeknek szóló foglalkozások vezetik be a nézőket a sakk világába. A Sakkolimpiával párhuzamosan szintén Budapesten rendezik meg a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) kongresszusát a szervezet megalakulásának századik évfordulója alkalmából.

„A sakkolimpia a csapatsakkversenyek csúcsát jelenti, és csak a legjobb sakkozókat illeti meg az a megtiszteltetés, hogy részt vegyenek egy ilyen rangos eseményen.

A csapatok számára megnyíló regisztrációval megkezdődik a felkészülés utolsó fázisa erre a nagyszerű eseményre, amelyet fokozott izgalom és várakozás övez. Reméljük, hogy a játékosok és a szövetségek készen állnak, abban pedig biztosak vagyunk, hogy a szervezők minden támogatást megadnak számukra.

Mivel az idei sakkolimpiát a világ egyik sakk fővárosában, Budapesten rendezik meg, meggyőződésünk, hogy minden résztvevő számára emlékezetes élmény lesz! Nagy izgalommal és várakozással tekintünk a szeptemberi rendezvény elé, amikor a sakkvilág Magyarországon gyűlik össze – abban az országban, amely oly sokat adott és ad a sakknak.”

mondta el Arkagyij Dvorkovics, a FIDE elnöke.

A 2024-es Sakkolimpiát a BOK Sportcsarnokban rendezik, amely Magyarország egyik legkorszerűbb sportközpontja. Olyan világeseményeknek adott már otthont, mint 2019-es magyar fedett pályás atlétikai bajnokság, a 2019-es vívó-világbajnokság, vagy a 2022-es birkózó-Európa-bajnokság.

Ezt a sort gazdagítja a 45. Sakkolimpia, amelyet kiemelt nemzetközi érdeklődés övez: 190 országból várnak a szervezők közel kétezer sakkozót, akik két héten át élvezhetik az olimpia mellett fővárosunk értékeit. Az esemény így nemcsak a hazai sportéletet gazdagítja, de kiemelkedő turisztikai értékkel is bír.

Nincs nagyobb megtiszteltetés egy sportág számára, mint amikor legrangosabb versenyét rendezheti meg saját hazájában. Azt látom, hogy a sakkolimpiai mozgalom egyre szélesebb körű összefogást hoz a sportágban, és törekvésünk is, hogy mindenki, aki szeretne részesülni ennek a világméretű ünnepnek az örömében, megtalálja a helyét, szerepét a szervezésben, a lebonyolításban, vagy épp a felvezető és kísérőeseményekben. A sakkolimpia előkészületei pedig érezhetően felpezsdítették a sportágat, az éljátékosok gőzerővel készülnek, arra is figyelemmel, hogy rendező országként nemenként nem egy-egy, hanem két-két csapatot indíthatunk, és ezt kiegészítjük még egy 25 év alattiaknak lehetőséget adó csapattal, ami ezeknek a fiataloknak reményeink szerint életre szóló élményt ad majd.

osztotta meg az eseménnyel kapcsolatos gondolatait dr. Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke.

A grandiózus volumenű nemzetközi rendezvény profi kivitelezését és megvalósítását a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt. biztosítja a sportszövetségekkel együttműködésben. Ennek kapcsán a szervezet vezérigazgatója, dr. Falvai Mátyás elmondta,

„A magyar sakksport nagy hagyományokkal rendelkezik, közel egy évszázaddal ezelőtt az első és második hivatalos sakkolimpiát is a magyar csapat nyerte meg. Ez a tradíció arra kötelez minket, hogy ne csak a magabiztos lebonyolítás feltételeit biztosítsuk, hanem azt is bemutassuk, milyen intenzív érdeklődéssel fordulnak a magyarok a sakk, mint sport felé.”

A 2024-es Sakkolimpia a magyar sakkörökség méltó megkoronázása, amely a világ minden tájáról invitál versenyzőket a stratégia és az értelem legnemesebb játékára. A program két héten át biztosít egyedülálló lehetőséget a magyaroknak arra, hogy elmélyülhessenek a sakk világában, és megismerhessék a sportág csillagait.