2023. december 13.

Fesztiválélmény nemcsak a városi sportok szerelmeseinek

Fesztiválélmény nemcsak a városi sportok szerelmeseinek

Budapest lesz az egyik otthona az Olympic Qualifier Seriesnek

BMX Freestyle, break, gördeszka, sportmászás: Budapesten versenyeznek a városi sportolók legjobbjai az Olimpiai versenybe jutásért 2024 június 20 és 23 között a Ludovica Campuson.  Az urbán sportokat egyesítő kvalifikációs verseny, azaz az OQS nem hagyományos szurkolói élményt kínál a nézőknek: a művészetet, zenét, divatot és sportot ötvöző eseménysorozaton egy dinamikus, kihagyhatatlan fesztiválon nézhetjük meg a világ legjobb underground sportolóit.

Az Olympic Qualifier Series nevet viseő új, két állomásból álló kvalifikációs sorozatnak nemcsak az a célja, hogy kiválasszák az Olimpiára kijutó sportolókat, hanem az is, hogy egy különleges, a hagyományos sportélményen túlmutató program legyen, ami igazán felrázza a sport- és a városi közösséget. Az underground éra versenyzői május 16. és 19. között Sanghaiban, június 20-23-án pedig Budapesten mérkőznek meg egymással. Ezen a két eseményen választják ki azokat, akik kijuthatnak a párizsi Olimpiára. A hazai esemény záró napja egyben az Olimpia Napja, azaz az ötkarikás mozgalom ünnepe is, amely jövőre a párizsi kvalifikációs sorozat végét is jelenti.

A városi sportok világszintű versenye nem előzmény nélküli: az urbán sportok óriási sikerrel szerepeltek már a 2021-es tokiói olimpiai játékokon, illetve 2019-ben hazánkban a World Urban Games-en is. Utóbbi rendezvény óriási érdeklődésnek örvendett: 65 országból összesen 50 ezer néző látogatott el az eseményre. A 2024-es, Ludovica Campuson tartott OQS hasonló lehetőséget kínál Budapestnek, hiszen ez lehet a város egyik főattrakciója a nyár folyamán, ami nemzetközi figyelemmel is kecsegtet. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a lebonyolításban szorosan együttműködik a négy nemzetközi sportági szövetséggel, a Nemzetközi Sportmászó Szövetséggel (IFSC), a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséggel (UCI), a Nemzetközi Táncsport Szövetséggel (WDF) és a Nemzetközi Gördeszka Szövetséggel (World Skate). A sportszövetségek mellett a rendezvényszervezési és kommunikációs feladatokat a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség látja el, ami óriási büszkeség a szervezet számára. Az OQS ugyanis egy olyan világszínvonalú, minden korosztályhoz szóló, különböző területeket ötvöző eseménysorozat, ami lehetőséget teremt arra, hogy Budapest tovább erősítse a sportvilágban kivívott hírnevét.