2023. december 13.

Kimagasló magyar sikerek az első hazai Karate Világbajnokságon

Kimagasló magyar sikerek az első hazai Karate Világbajnokságon

Több, mint 114 ország 1235 indulóval képviselte magát a 26. Karate Világbajnokságon a Papp László Sportarénában. Ezzel Magyarország legalább 15-20 százalékkal meghaladta a korábbi legnagyobb Karate Világbajnokság versenyzői létszámát. 

Október 24-e és 29-e között Magyarország először szervezett Karate Világbajnokságot, amely nemcsak a kiemelkedő sikerek miatt volt különleges esemény. Ez volt ugyanis az utolsó olyan Karate vb, amelyen egyfelől egyszerre láthattuk az egyéni és a csapatversenyzőket, másfelől amelyre minden ország szabadon nevezhetett be kategóriánként egy-egy versenyzőt. 2024-től a vb-indulás jogát kvalifikációs sorozaton keresztül kell majd kivívni.

Idén először minden kategóriában neveztünk sportolót, a magyar karatékák pedig csodálatos eredményekkel tehették büszkévé hazánkat. Az épekkel egy időben sorra kerülő para-karate vb-én a világ- és Európa-bajnoki címvédő Kákosy Olívia a tanulásban akadályozottak kategóriájában ismét aranyéremmel tért haza, Hárspataki Gábor olimpiai bronzérmes versenyzőnk pedig második helyezett lett kumite (küzdelem) kategóriában a férfi 75 kilogrammosok között. Rajtük kívül büszkék lehetünk a női kumite csapat, valamint a para-karatés Csatári János, Fekete László, Kárpáti Petra és Paulovics Dóra ötödik, illetve Nagy Botond férfi kata (formagyakorlat) kategóriában szerzett hetedik helyezésére is.

A világbajnokságon nyújtott magyar teljesítmények két további világversenyre engedik kijutni legjobbjainkat. Hárspataki Gábor a 2025-ös, Csengdunban rendezendő Világjátékokra szerzett kvótát, a magyar kumite válogatott pedig a jövőre először megrendezett csapat világbajnokságra kvalifikálta magát. 

A történelmi jelentőségű karate világbajnokság utolsó két napja majd’ teltházzal zárult, ami nemcsak a szervezőknek, hanem a Sportért Felelős Államtitkárság a Nemzeti Sportügynökséggel közösen elindított Sportoló Nemzet Programjának is köszönhető, ami lehetővé tette, hogy a minél szélesebb közönség vegyen részt az eseményen. 

Januári megalakulása óta a karate világbajnokság volt a nyolcadik olyan nagyrendezvény és a negyedik kiemelt sportrendezvény, amelyben a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség szerepet vállalt, mindezt olyan kimagasló presztízsű mezőnyben, mint az UEFA Európa-liga döntő, a női kézilabda Final Four vagy éppen az atlétikai vb. A nagyszabású rendezvény szervezési feladatait a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség a Magyar Karate Szövetséggel és a Karate Világszövetséggel közösen látta el. 

Források:

https://24.hu/sport/2023/10/28/harspataki-gabor-ezustermet-nyert-a-karate-vilagbajnoksagon/

https://m4sport.hu/kuzdosportok/cikk/2023/10/24/tortenelmi-karate-vilagbajnoksag-budapesten-rekordszamu-resztvevovel/

http://karate.hu/2023/10/29/meszaros-janos-harspataki-ezusterme-szamomra-arany/