2024. június 24.

Négy napra az utcai sportok fővárosává vált Budapest

Négy napra az utcai sportok fővárosává vált Budapest

Minden várakozást felülmúlt az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat látogatóinak száma

Budapest, 2024. június 23. – Budapesten, a Ludovika Campuson rendezték meg a kétállomásos Olimpiai Kvalifikációs Sorozat második állomását, ahol 120 ország összesen 450 sportolója mérte össze tudását a nyári párizsi ötkarikás részvétel reményében. Az eseményen a legjobb 150 sportoló 4 sportágban – sportmászás, breaking, BMX freestyle, gördeszka – biztosította be olimpiai indulását. Az idei év kiemelt hazai sporteseményének számító Olimpiai Kvalifikációs Sorozat (OQS) budapesti állomása iránt mutatott érdeklődés minden korábbi várakozást felülmúlt: a négynapos rendezvényre összesen több mint 60.000 látogató érkezett, csak a vasárnapi napon 23.000-nél is több néző volt. Az esemény a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség szervezésében, a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a Sportért Felelős Államtitkársággal együttműködésben valósult meg.

A budapesti verseny az utcai sportok ötkarikás selejtezősorozatának számító OQS második állomása volt, a sportolók a sanghaji megmérettetés után érkeztek Budapestre. A helyszínre azonban nem csak az utcai sportok szerelmeseit várták, hiszen a selejtezősorozat mellett izgalmas zenei programok, sportaktivitások, szabadidős programok is várták a látogatókat a sporteseményt kísérő Urban Festival keretében. A rendezvényen mindvégig igazi fesztiválhangulat uralkodott, amit az eseményre kilátogató, több mint 60 ezer, az utcai sportok iránt érdeklődő, lelkes szurkoló teremtett meg.

Az esemény lebonyolításáért felelős Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) vezérigazgatója, dr. Falvai Mátyás úgy fogalmazott: „Az olimpiai kvalifikációs torna bő egy hónappal a párizsi olimpia előtt az utcai sportok fővárosává változtatta Budapestet. A hangulat, amit a Ludovika Campuson megtapasztalhattunk, és a kiemelkedő látogatószám egy ennyire intenzív, sporteseményekkel telített időszakban minden előzetes várakozásunkat felülmúlta. Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat egy teljesen új formátum, amit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a rendező városokkal, vagyis Sanghajjal és Budapesttel közösen alakított ki, hogy az utcai sportokat minél látványosabban vezesse be az olimpiai számok közé. Büszke vagyok rá, hogy ez a nemzetközi sportesemény-típus mostantól a magyarok kézjegyét is magán viseli. Szervezőként arra törekedtünk, hogy több sajátosságot is beletegyünk a budapesti állomásba, és így az ide érkező sportolók teljesen más élményt kapjanak Budapesten, mint egy hónappal korábban Sanghajban. Ehhez a Ludovika Campus csodálatos adottságai, a zöld környezet is hozzájárult, így válhatott sok tízezer ember számára az OQS a nyár egyik legjobb hangulatú családi és sporteseményévé.” A rendezvényen a résztvevők kipróbálhatták a programon szereplő versenyszámokat, mások mellett az a több száz magyar diák is, akik az Olimpiai Értékek Iskolai Program keretében látogattak ki a Ludovika Campusra. Mivel az esemény zárónapján, június 23-án került sor a Nemzetközi Olimpiai Napra is, ezért ezen a vasárnapon több, magyar olimpiai bajnokokat felvonultató programra is sor került.