2024. október 08.

Rekordot döntött a 45. Sakkolimpia – Több mint 350 millió néző követte online

Rekordot döntött a 45. Sakkolimpia – Több mint 350 millió néző követte online

Soha nem látott online érdeklődés övezte a hazánkban megrendezett 45. FIDE Sakkolimpiát, amely szeptember 10. és 23. között zajlott le Budapesten, a BOK Sportcsarnokban. Az esemény nézettsége messze túlszárnyalta az indiai Chennaiban megrendezett, két évvel ezelőtti Sakkolimpia számait: a sakkozás legnagyobbjait tízszer annyian, több mint 350 millió néző követte figyelemmel világszerte.

A közvetítések igazi diadalt arattak: a FIDE hivatalos közvetítéseit az összes csatornán, több mint 135 millió néző élvezte. A legnépszerűbb platformok közé az Instagram és a TikTok tartozott, ahol 48 és 45 millió felhasználó követte az eseményeket. Mindezeken felül a legtöbben Indiában követték a Sakkolimpiát, ahol az élő közvetítést követők száma meghaladta a 228 millió főt. A magyar nyelvű tudósítások is nagy érdeklődést váltottak ki, több mint másfél millió megtekintést értek el a közösségi média felületeken. A legnagyobb izgalmat és nemzetközi figyelmet az utolsó, 11. forduló hozta, amely során a nyílt kategóriában végső győztes indiai csapat is bebiztosította aranyérmét.

Az eseményt övező médiafigyelem is minden eddigit felülmúlt: 58 országból több mint 200 újságíró és fotós számolt be a helyszínről.

Dr. Falvai Mátyás, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség vezérigazgatója a 45. FIDE Sakkolimpia kiugróan magas nézettsége kapcsán úgy fogalmazott: „a sakk egyértelműen átlépett a digitalizáció korszakába, a legtöbb sakktorna játszmáit ma már online követik világszerte. Ezért is volt a szervezők számára kiemelt szempont, hogy világszerte minél több érdeklődőhöz jussanak el a Sakkolimpia mérkőzései. Mivel sosem volt még ilyen nézett egyetlen sakkesemény sem, ezért jelentős sikerként könyvelhetjük el a budapesti Sakkolimpiát.” A vezérigazgató hozzátette: „A rekordokat döntő rendezvény megmutatta a világ sportéletének és több százmillió sakkszerető embernek, hogy Magyarország felkészült egy rendívül speciális, technológiaigényes esemény megrendezésére is.”

A 45. FIDE Sakkolimpia a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség szervezésében, a Magyar Sakk Szövetség és a Nemzetközi Sakkszövetség közreműködésével, a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.